Schandalige blokkering van de Appierun!

zondag 4 juni 2023

Gisteren zou het MBT weer de jaarlijkse Appierun begeleiden: een motor-run van motoren met zijspan om gehandicapte medemensen een leuke dag te bezorgen. Maar de avond van tevoren (!) trok de gemeente de vergunning in, waardoor de hele Appierun op het laatste moment moest worden afgezegd.

Alles was geregeld, de organisatie was er klaar voor, de meerijdende motoren-met-zijspan en hun berijders waren er klaar voor, het MBT was er klaar voor, maar vooral: degenen voor wie we het deden, mensen met een verstandelijke beperking, waren er klaar voor. 
De Appierun, georganiseerd door de stichting 2Wheels4Wings, is (sinds 2004!) een jaarlijkse rondrit (‘run’), vanuit Hoofddorp, door een deel van de Haarlemmermeerpolder, om de gehandicapte medemens een leuke dag te bezorgen. Gewoonlijk rijden er ruim 100 motoren, motoren-met-zijspan en trikes mee, ieder met als passagier een verstandelijk gehandicapte. Alle motorrijders doen dit vrijwillig en rondom de organisatie van de Appierun zijn nog eens zo’n 150 vrijwilligers actief, zoals EHBO’ers, mensen die de lunch verzorgen en uitdelen, de helmen helpen op doen, foto’s maken enz. – en ook het MBT.

Maar de vergunningverlenende gemeente presteerde het om de avond voordat de Appierun zou starten de vergunning in te trekken. Dit omdat er plotseling twijfel was of de hele stoet motoren-met-zijspan wel veilig door het overige verkeer zou kunnen gaan – terwijl dat de afgelopen jaren nooit tot problemen had geleid. 
Daarna restte de organisatie niets anders dan alle deelnemende vrijwilligers onmiddellijk af te bellen – en de verstandelijk gehandicapten die zouden meerijden een grote teleurstelling te bezorgen …

Naar nieuwsoverzicht